Kurz zdravého vaření

A7F43B84-97C2-42CA-AB6A-4231773B1591

Posuňte vaší dovolenou o krůček dál


Moře pro sebe, komfort jedinečného katamaránu v rukách ostříleného kapitána, vítr v plachtách, slunce, jídlo, zábava při vaření a nově objevená jídla, ke kterým se budete chtít vracet i doma. Přesvědčíme vás, že jíst zdravě neznamená rezignovat na chuť a zážitek z jídla. Recepty vybíráme tak, aby se daly uvařit na lodi. Jejich příprava v pohodlí domova pak pro vás bude úplná hračka.
Kurz zdravého vaření je naplánován jako týdenní plavba na novém katamaránu Lagoon 40 s názvem Heroina. 

Co čekat od samotné plavby?
Heroina kotví u Dubrovníku, odkud budeme vyplouvat a kam se po týdnu také vrátíme. Před odjezdem nakoupíme ryby na místním trhu a vyrazíme směr sever podél pobřeží a ostrovů Chorvatska. Přes den si budeme užívat jachtaření, slunce, vody a dobrého jídla. Kdo bude chtít, může se přiučit i jachtařskému řemeslu. Na noc budeme kotvit v klidných zátokách. Občas se podíváme i na pevninu, navštívíme třeba národní park na ostrově Mljet, kde si uděláme piknik. Určitě se cestou zastavíme ve Stonu, městě vyhlášeném chovem ústřic, kde budeme mít možnost prohlédnout si chov mušlí a kamenic přímo na vodě s degustací a navštívíme místní konobu. K dobrému jídlu patří skvělé víno. A kde se pěstuje to nejlepší víno v celém Chorvatsku? Je to Pelješac. Navštívíme rodinné vinařství Edivo, kde nechávají svá vína zrát na mořském dně. Pro zájemce je možnost domluvit návštěvu podvodního vinného sklípku a vylovit si vlastní láhev vína. 

Jak to vypadá na lodi?
Katamarán, jak název napovídá, má 2 trupy. V každém z trupů jsou dvě kajuty pro dva, a navíc jedna kajuta pro jednoho ve špičce. Heroina tak pojme až 12 lidí včetně kapitána. My na naší plavbě obsadíme jen kajuty pro dva, přední využijeme jako dodatečný úložný prostor. V kajutách pro dva je vždy dvojlůžková postel s kvalitní matrací a rošty, okno s výhledem na vodní hladinu a vlastní koupelna včetně sprchy a toalety. Na palubě je společný prostor, jehož součástí je kapitánský můstek a kuchyň, zde bude probíhat většina vaření. Co si navaříme, sníme na zádi s výhledem na moře. Na střeše paluby, na bocích i přídi se dá ležet a opalovat. Fotky přímo z Heroiny si můžete prohlédnout zde.

Jak bude probíhat kurz vaření?
Vařit pro vás a s vámi budou partneři v kuchyni i v životě Jakub a Jitka. Oba mají zkušenosti se zdravým vařením a přípravou jídel na specifickém místě, jako je katamarán na moři. Vaření na lodi je příznačné zejména omezeným prostorem pro přípravu i samotné vaření. Abychom zachovali bezpečnost a logistiku vaření, může u každého jídla aktivně participovat vždy maximálně dvojice klientů. Ostatní můžou samozřejmě přihlížet a sledovat, jak se jídlo připravuje. Předpokládáme, že vařit budou dvojice sdílející kajutu, ale není to podmínkou 😊 Příležitostí k vaření bude spousta. Během plavby nás na lodi čeká příprava 7 snídaní, 6 obědů a 6 večeří, těšit se můžete na tradiční středomořskou, ale i méně známou blízkovýchodní kuchyni, čerstvé ryby, saláty a mnoho dalšího. Ke každé večeři na lodi je pro vás připravena láhev vybraného vína.
Účast na vaření je dobrovolná. Když nebudete mít chuť vařit některý den, nebo i celou plavbu, nevadí, klidně si jen užijte moře, slunce, vítr a dobré jídlo.

Co o kurzu říkají lektoři?
„Nebudeme vařit nadměrně složitá jídla, ale chutná, zdravá, někdy zdánlivě sofistikovaná jídla, která zvládnete doma i na moři. Nejde nám o to vás ohromit složitostí postupů, ale inspirovat vás, že vařit se dá kvalitně kdekoli a to, co se naučíte, zvládnete hravě uvařit i doma. Pro kurz jsme zvolili motto: Kdo zvládne vařit na lodi, zvládne vařit kdekoli.”
“Jídla volíme podle sezónních surovin a taky podle počasí. Na konci května bývá v Chorvatsku přes den příjemně teplo a večer může být trochu chladněji. Proto budeme volit lehčí jídla přes den a na večer něco mírně na zahřátí. A těšte se na snídaně, ty milujeme ze všeho nejvíc!“
“Před každým jídlem vysvětlíme, proč ho vaříme, jak se postupuje, na co si dát pozor, tipy a triky. Chceme, aby vaření bylo zábavné a abyste si z něj odnesli něco i zpátky domů.“

Co je zahrnuto v ceně kurzu?
Ubytování na katamaránu Heroina od 22.5. 17:00 do 29.5. 9:00
Účast na kuchařském kurzu, suroviny na vaření
7x snídaně, 6x oběd, 6x večeře na lodi, malé občerstvení během dne, domácí limonády
1x večeře v místní konobě (fixní menu)
Sklenka vybraného vína k večeřím na lodi
2l vody na osobu a den
Základní degustační menu ve vinařství Edivo.
Ochutnávka ústřic na farmě.
Průvodce po Dubrovníku, transfery z lodi do města a zpět v rámci prohlídky
Káva Nespresso na lodi

Co není zarnuto v ceně kurzu?
Doprava do Dubrovníku a zpět
Zdravotní pojištění
Nápoje mimo výše uvedeného (na lodi je možno zakoupit víno a pivo)
Vstupy do národních parků, památek apod.
Návštěva podvodního vinného sklípku. Cena je cca 200 Euro za osobu. www.edivovina.hr

Co si (ne)vzít s sebou?
Jestli se chystáte na svou první plavbu na jachtě, podívejte se na rady od kapitána Milana Soukupa, co si zabalit a na co se připravit. Najdete je pod odkazem „Jak se připravit na cestu“ na konci článku. Podle seznamu si můžete rovnou odškrtávat, co máte sbaleno 🙂  
Na loď si vezměte měkké zavazadlo, které půjde po vybalení zmačkat nebo složit. Tvrdé skořepinové kufry není na lodi kde uskladnit. 
Určitě je dobré přibalit oblečení co nepromokne a neprofoukne, minimálně bundu. Na přídi a bocích lodi to za větrnného počasí stříká.
Večer přijde vhod teplejší svetr nebo mikina. Na chladnějších plavbách je vítaným doplňkem i čelenka nebo čepice, ale doporučujeme ji přibalit i v letních měsících.
Na lodi chodíme bosí. Pokud si přeci jen chcete vzít s sebou boty na loď, můžete mít jachtařské boty s bílou podrážkou. Pantofle ani žabky nejsou vhodné z důvodu bezpečnosti.
Sluneční brýle a opalovací krém jsou na moři ještě důležitější než na pláži.
Pokud plánujete některou noc strávit na palubě s výhledem na hvězdy, vezměte si s sebou spacák. Karimatku využijete pro ležení na střeše nebo bocích lodi nejen v noci, ale není nezbytná.
Loď v noci může vydávat roztodivné zvuky. Někoho to uspává, jiné ruší. Pokud patříte do druhé skupiny, nezapomeňte na špunty do uší.

Detailní itinerář plavby (pokud ho počasí umožní)
Den 1. (22.5. od 17:00): Nalodění na Heroinu, která kotví v ACI Marina Dubrovník, večeře na lodi a přenocování v marině, možnost vyrazit na prohlídku přístavu.
Den 2: Po snídani vyplutí na severozápad směrem ostrov Šipan, kotvení v zátoce u města Šipanska luka
Den 3. Plavba dál na severozápad k poloostrovu Pelješac, možnost koupání a vylodění na pláži.
Den 4. Návštěva a degustace ve vinařství Edivo poblíž městečka Trstenik, příležitost koupit si víno přímo od vinaře. www.edivovina.hr
Den 5. Přejezd k ostrovu Mljet, návštěva místního národního parku https://np-mljet.hr/ 
Den 6. Cestou zpět zastávka ve městě Ston, zastávka na farmě na chov mušlí a večeře v místní konobě.
Den 7. Ráno připlutí do přístavu, snídaně a oběd na lodi. Odpoledne a večer prohlídka Dubrovníku. Večeře bude na vás čekat po návratu z města.
Den 8. (29.5. do 9:00): Snídaně na lodi a rozloučení se.

Cena: 36.806 Kč / týden / osoba