Pár důvodů „PROČ“ jsme si zamilovali Omiš a blízké okolí

Při výjezdu ze Splitu se nám ve tváři objeví úsměv. Víme totiž, že nás čeká už posledních pár (20 km) a budeme „doma“. Ať chcete nebo ne, tak po 23 letech, co jezdíte na jedno místo už ho nazýváte domovem.

Je na co koukat. Silnice lemuje moře a tak sledujeme koupající se lidi, rybářské loďky, sem tam se pohupuje plachetnice a někde uprostřed pluje trajek směrem na ostrov Brač

Vjíždíme do Duče a zastavujeme. Ritál…pohled přes moře na Omiš a ještě dál až k vrcholům pohoří Biokovo.     

Duče– obec dlouhá cca 6 km, která se dělí na dnešní turistickou, podél moře a tu druhou- tehdejší staré Duče na úpatí pohoří Mosor. Je ideální destinací pro pobyty rodin s dětmi pro své písečné pláže a pozvolný vstup do moře.

Těšíme se na dobrou kávu v Bově- baru na pláži. Říkáme mu náš bar, protože patří chorvatským přátelům a ze 100% hostů tohoto  baru je 97% známých.

Všichni jsme tu jedna velká „dovolenková“ rodina….ale o tom v některém z dalších článků na bloku.

Pojeďme ještě o kousek dál a představme si Omiš– městečko  ve střední Dalmácii které okouzlí turisty svou malebností, kostely, pevnostmi a kaňonem řeky Cetiny.

V minulosti byl Omiš pirátským městem a důkazy historie jsou viditelné na každém kroku i dnes.

Dnes je Omiš centrem chorvatského turismu a svojí krásou láká stále větší množství turistů. Je ideálním místem pro aktivní dovolenou ať už preferujete turistiku, cyklistiku, rafting, zipline nebo horolezectví ( každou z možných aktivit popíšeme blíže v dalších článcích na bloku).

Procházíme po hlavní třídě s velkou tržnicí a zdravíme se s prodejci. Nic se nezměnilo , několik let tu prodávají stále ti stejní. Chutnáme čerstvé ovoce a zeleninu a už se těšíme na každodenní ranní nákupy zde.

Dáme si zmrzlinu (porce, která se nedá ani sníst) a projdeme starým městem zpět k přístavu. Musíme pozdravit kapitány na lodích, ty kteří vás budou vozit na výlety, popijeme ořechovici na setkání a konečně se můžeme jet ubytovat.   

Teď už víte co je těmi důvody, proč jsme si zamilovali Omiš a okolí….  ANO je to křišťálově čisté moře, pohoří, písečné pláže, staré vesnice, olivové háje, vinice a kaňon řeky Cetiny ……a mnohem více, ale to zase někdy příště

Dobro došli !!!!!!

Teď už víte co je těmi důvody, proč jsme si zamilovali Omiš a okolí…. ANO je to
křišťálově čisté moře, pohoří, písečné pláže, staré vesnice, olivové háje, vinice a
kaňon řeky Cetiny ……a mnohem více, ale to zase někdy příště

Dobro došli !!!!!!